Zdravlje

Uradite nešto dobro za svoje zdravlje: Četiri saveta za jačanje imuniteta

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Širenje korona virusa, ali i nagla promena vremena koja se očekuje, u prvi plan stavljaju jačanje imuniteta. Evo saveta koji će vam u tome pomoći!

Dok svetom hara korona virus, čini se da se više nego ikada govori o jačanju imuniteta i uopšte, važnosti jakog imuniteta.

Meteorolozi su najavili naglu promenu vremena, što će pogodovati svim virusima, a da biste se zaštitili, poslušajte ovih nekoliko saveta i ojačajte organizam.

Vodite računa o ishrani

Ne, ne treba da "kljucate" ili "pasete", kako to mnogi šaljivo kažu kada im neko pomene zdravu ishranu, već da u svoj režim ishrane dodate i ove namirnice koje su pune vitamina i minerala.

Najpre, potrudite se da unosite više voća i povrća, proteina, a manje nezdravih masti, šećera... Osim toga, važno je da se potrudite da jedete raznovrsnu hranu, kako biste uneli što više različitih vitamina i minerala.

Kao veoma važnu namirnicu za imunitet, stručnjaci navode jogurt. Bogat je aktivnim bakterijskim kulturama koje su važne za održavanje zdrave mikroflore u crevima.

Inače, veliki "deo" imuniteta se nalazi u crevima, pa su utoliko zdrava creva važnija za čitav imuni sistem.

Ne treba posebno napominjati da je voće veoma važno za jak imunitet, a posebno vitamin C, koji ima svojstva antioksidanta i pomaže u jačanju imunog sistema.

Vitamina C ima dosta u limunu, pomorandžama, ali svakako, ne treba da se držite samo tog voća, već da jedete raznoliko.

Već i vrapci na grani znaju da je med dobar za imunitet i opšte zdravlje. Možete da ga stavite u omiljeni čaj ili jednostavno pojedete kašičicu meda uz malo cimeta, koji je takođe dobar za zdravlje.

Čaj od đumbira takođe može da vam pomogne u jačanju imuniteta. Operite koren đumbira i oljuštite ga, stavite u ključalu vodu da odstoi, zasladite ga sa malo meda i eto "eliksira zdravlja".

Spavajte dovoljno

Iscrpljen organizam ni u kom smislu nije dobar jer ne može da funkcioniše normalno, niti da se bori sa virusima. Zato je od ključne važnosti da spavate dovoljno!

Inače, ranije su neke studije dokazale i da se kod osoba koje ne spavaju dovoljno proizvodi manje antitela koja su važna za borbu protiv virusa i bakterija!

Vežbajte (kod kuće)

Teretane u Srbiji jesu zatvorene zbog vanrednog stanja, ali to ne znači da treba da sedite po ceo dan. Brojne vežbe mogu da se rade i kod kuće, evo ideja!

Imajte na umu da vežbanje podstiče rad belih krvnih zrnaca, koja su važna za rad imuniteta!

Vodite računa o higijeni

Nikad se više nego sada nije govorilo o higijeni! Međutim, higijena nije važna samo za zaštitu od horona virusa, ona je i inače važna za imunitet! Od posebnog je značaja redovno pranje ruku, kako u organizam ne biste uneli brojne bakterije i viruse koje tokom dana "pokupite" rukama...

I možda ono što je najvažnije u ovom trenutku - ostanite kod kuće!Samoizolacija je od ključne važnosti u sprečavanju širenja koronavirusa!