Zdravlje

STRUČNJACI: Virus nije u vazduhu, vodi, on ne može da opstane bez nas

Izvor mondo.rs

Srpski lekari apeluju da se poštuju mere Vlade.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji. Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Gostujući u emsiji na RTS Darija Kisić Tepavčević je rekla da se nada da će mere koje su uvele vlasti pokazati rezultate.

"Ovaj virus se ne nalazi u vodi, vazduhu, on se nalazi u ljudima. Neki to znaju, neki ne znaju. Naš cilj je da ga zaustavimo, da osoba stekne imunitet i, velika je verovatnoća, da onda neće moći ponovo da se inficira. I neće moći druge a zarazi. Viris ne može da opstane niti da se razmnožava bez nas", rekla je ona.

"Inkubacioni period najčešće traje 14 dana, 80% dobija simptome za 5-7 dana. Veliki broj osoba neće imati simptome, steći će imunitet i to je odlično. Ali pod uslovom da ih ne širi. Treba prihvatiti da smo svi potencijalni nosioci", kaže dr Kisić i apeluje na sugrađane da ostanu u kućama. 

"Nadamo se da ćemo mi biti najbrži mogući primer kako se zaustavlja epidemija, kada će jedan zaraženi da prenese infekciju samo jednoj osobi". 

Tagovi