Zdravlje

Šest pacijenata otpušteno kući, sve spremno za nove obolele

Izvor mondo.rs

Borba sa korona virusom traje.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji. Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Vlada Srbije iz dana u dan pooštrava mere uvedene u cilju sprečavanja širenja korona virusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da ga brine što se ljudi i dalje "ponašaju kao da se ništa ne dešava, iako su videli užasne slike iz Italije".

U emisiji na RTS gostovao je tim srpskih stručnjaka, zamenica direktorjke Institua "Batut" Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Savić, načelnik stacionarnog odeljenja KBC "Dragiša Mišović". 

O pacijentima koji se prebačeni sa Infektivne klinike na njegovpo odeljenje, dr Savić kaže: 

"Sa Infektivne klinike primili smo pacijente sa blažim respiratornim tegobama. Šest pacijenata smo otpustili, ali naravno moraju da budu u izolaciji, da budu na kućnom lečenju. Njima nije bila potrebna  terapija u bolnici."

Virus se jako brzo prenosi, u Španiji je oko 3.500 lekara zaraženo. Dr Savić kaže da su bolnice sprmne. 

"Obezbeđeno je preko 400 kreveta, 394 za odrasle i više od 100 za dečje odeljenje. Od toga 193 kreveta imaju mogućnost da se priključe respiratori. Dobili smo 100 respiratora. Do sada smo imali 33, što se smatralo sjajnom opremljenošću. Sada imamo 143 respiratora", kaže dr Savić.

Tagovi