Zdravlje

"Bezobrazno je preporučivati maske, ako ne mogu da se obezbede"

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je ko i kada treba da nosi maske, zašto je on sada počeo da je nosi...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dok kineski doktori neprestano nose maske, naši epidemiolozi i stručnjaci su se do sada uglavnom pojavljivali bez maski. Evo šta o tome kaže dr Kon... 

"Što se tiče nošenja maski, stav naših kolega je da se nose maske, to se vidi kroz njihovo ponašanje. Naši stavovi se nisu mnogo promenili, ali preporučivati nešto u situaciji što ne može da se sprovede je bezobrazno, ako se takva preporuka daje, a ne može se obezbediti", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na redovnoj konferenciji koja se svakog dana održava u Vladi Srbije. 

"Što se mene tiče, ja nosim otkada je dostupna, u ovoj situaciji ima smisla u svakom zatvorenom prostoru.Treba ih nositi ako se približavate na dva metra nekome, bilo radi sopstvene bezbednosti ili ugrožavanja drugog".

Dr Kon je rekao i da je masku "stavio da bih poslao poruku vreme je za maske, dobro je što smo počeli da ih nosimo. Dobro je što imamo sve manje kontakata, u psihološkom smislu nije, ali je za suzbijanje epidemije važno".

On je istakao i da je dva metra bezbedna udaljenost, ali i da je nošenje maski na otvorenom, ako se ne približavate na manje od dva metra, bespotrebno. "Dobro je da imate masku pri ruci, pa ako vam se neko približi, da možete da stavite...".

"Nikada ovo nismo imali, morate da razumete da i mi učimo", zaključio je doktor Kon. 

Prema poslednjem izveštaju, u Srbiji je 249 zaraženih korona virusom!