Zdravlje

U Srbiji za sada nema trudnica zaraženih koronom: Višegradska je spremna

Izvor Tanjug

U Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva trudnica obolelih od korona virusa. Narodni front i Višegradska će porađati pacijentkinje u slučaju korona virusa i lečiti sve ono što je potrebno sa ginekološke i akušerske strane.

Za sada u Srbiji nema slučajeva trudnica obolelih od korona virusa rekao je Tanjugu direktor  Klinike za ginekologiju i akušerstvo (GAK) dr Aleksandar Stefanović i poručio da su se pripremili za takvu situaciju.

"Tokom vikenda smo imali neke pacijentkinje koje su imale takve simptome, visoko febrilne, sa kašljem i njih smo odmah izolovali, ali se ispostavilo da nije u pitanju korona virus", kazao je dr Stefanović.

Prema njegovim rečima, klinika u Višegradskoj je spremna ukoliko se pojavi trudinica obolela od korona virusa.

"Pored svih algoritama, preporuka Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut', mi smo stvorili unutar naše klinike i domaći lični protokol koji ćemo poštovati u takvoj situaciji", istakao je dr Stefanović za Tanjug.

Na ulazu u kliniku, kako kaže, prvo se postavljaju sva relevantna pitanja o simptomima korona virusa, ukoliko su odgovori pozitivni, imaju alternativni ulaz na koji uvode pacijentkinje.

Smeštaju ih direktno u izolacione ambulante i za ginekološke pacijente i za trudnice.

"Tu imamo svu opremu neophodnu za pregled ovakvih pacijentkinja. U slučaju sumnje, obaveštavamo odmah epidemiologa, koji je nadležan za našu kliniku i tu pristupamo dijagnostici. Za one sa lakšim tegobama, možemo mnogo toga da uradimo u izolacionoj ambulanti. Na primer klinički pregled i labaratorijske analize, ili neke manje intervencije", rekao je Stefanović.

Dodaje da u slučaju da je pacijentkinja za hospitalizaciju i da treba da se porodi, na svakom odeljenju imaju sobu koja je izolaciono spremna za takve slučajeve.

"Opredelili smo i operacioni blok koji će služiti za carski rez kod takvih pacijenata", kazao je direktor.

On kaže i da nisu smanjili obim posla, da se sve u vezi s trudnicama radi uobičajeno, poput ultrazvučnih pregleda, dabl testova, savetovanja i konizilijuma. Posete su zabranjene još od epidemije gripa i ta mera je i dalje na snazi, kaže Stefanović i dodaje da se u vanrednoj situaciji to striktno poštuje.

"Vrata klinike su u većem delu dana zaključana", dodaje.

Po naloga Ministarstva zdravlja Narodni front i Višegradska će porađati pacijentkinje u slučaju korona virusa i lečiti sve ono što je potrebno sa ginekološke i akušerske strane.

Dr Stefanović objašnjava da trudnice koje nemaju nikakve potrebe za lečenjem u toku trudnoće i dalje treba da nastave da se kontrolišu u primarnoj zaštiti i idu kod svog izabranog ginekologa.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.