Zdravlje

Šest saveta za samoizolaciju od čoveka koji je GODINU DANA bio u karantinu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Proveo je godinu dana potpuno izolovan. Ovo izdvaja kao najvažnije u svakodnevnom životu!

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Bivši astronaut NASA Skot Keli opisao je za "Njujork tajms" kako je izgledala čitava godina u karantinu - u svemiru.

"Biti zatvoren bilo gde godinu dana, nije lako. Proveo sam skoro čitavu godinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici i nije mi bilo lako. Kada sam odlazio na spavanje, bio sam na poslu. Kada bih ustao, još uvek sam bio na poslu. Ali naučio sam nekoliko stvari koje bih voleo da podelim sa svima, jer izgleda da će nam ponovo biti korisne pošto moramo da se izolujemo da bismo sprečili širenje korona virusa," napisao je on.

Evo njegovih saveta!

Napravite raspored i pridržavajte ga se

Keli kaže da je njegovo vreme na MSS bilo striktno isplanirano i ispunjeno, i da mu je to najviše nedostajalo po povratku na Zemlju, u porodični dom.

"Od trenutka kada bih otvorio oči, znao sam šta kada radim. Nekada sam se bavio zadacima od po pet minuta, nekada izlazio u svemir na po osam sati, ali taj raspored mi je zaista pomogao da se naviknem na nove životne okolnosti," kaže on.

"Kada sam se vratio na Zemlju, ta struktura mi je najviše nedostajala i svakodnevni život mi je bio teži bez nje," piše bivši astronaut.

Ali, usporite!

Samoizolacija znači i rad od kuće, u ovom slučaju, iz svemira, što briše granice između aktivnosti i predaha.

"Posao ume da preuzme kontrolu nad vašim životom. Namerno sam se trudio da pronađem vreme za predah. Ostali članovi posade i ja smo se dogovarali, gledali filmove uz grickalice, i u cugu odgledali seriju 'Igra prestola' čak dva puta," kaže Keli.

On podvlači važnost redovnog sna, i kaže da je bitno da svake večeri odlazite na spavanje u isto vreme i budite se otprilike u isto vreme svakog jutra.

Razgovarajte sa dragim ljudima

Blagotvorno je za mentalno zdravlje, ali i imunitet! Tehnologija to čini lakšim nego ikada, i astronauti ne propuštaju priliku da razmene koju reč sa porodicama ili prijateljima.

Izađite, ako smete

U svemiru je astronautima najviše nedostajala priroda.

"Posle nekoliko meseci, užasno su mi nedostajale zelena boja, miris zemlje ili trave, i osećaj vetra na licu. Moje kolege su imale snimke zvukova sa Zemlje i često smo ih slušali. Pomagalo mi je i eksperimentalno uzgajanje jednog cveta, kako bih se povezao sa prirodom," kaže on.

"Na snazi su zabrane kretanja, ali ako niste u potpunom karantinu, izađite barem na nekoliko minuta. Boravak u prirodi ili pod otvorenim nebom blagotvoran je za naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ne morate da vežbate satima, dovoljno je da se malo pokrenete i izađete napolje makar na desetak minuta. Naravno, striktno vodite računa da držite odstojanje od najmanje dva metra od drugih ljudi," savetuje astronaut.

Pronađite hobi

U malom prostoru ubrzo ćete se osetiti skučeno, pa je važno da za sebe odvojite kutak koji nije vezan za dom ili posao.

"Ja sam poneo knjige na MSS, što je mnoge iznenadio. Tišina, mir i 'izlet' u drugi svet koje nam knjige daju, nemaju cenu! Probajte da se bavite i nečim kreativnim, pravite neke sitnice, slikajte… Prijaće vam vreme 'isključeno' iz digitalnog sveta," savetuje Keli.

Vodite dnevnik

NASA decenijama istražuje efekat izolacije na ljudska bića, i većina istraživanja pokazala je da je vođenje dnevnika veoma vredno ljudima u izolaciji.

"Pisao sam o svojim iskustvima skoro svakog dana. Pazio sam da ne navodim samo šta se dogodilo, jer to u izolaciji veoma brzo postane jednolično i dosadno, već šta sam osećao. Čulima, ili iznutra. Pisao sam i o sećanjima, to mi je pomagalo da događaje stavim u perspektivu, i da godinama kasnije mogu da se podsetim kako je izgledao taj jedinstveni trenutak u istoriji," zaključio je on.