Zdravlje

Ko uzima lek na svoju ruku, rizikuje slepilo, oštećenje bubrega...

Izvor SRNA

Direktorka RFZO apelovala na građane da ne uzimaju lek hlorokin na svoju ruku, jer može imati veoma ozbiljne posledice!

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Srbiji Sanja Škondrić izjavila je da u Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične i onkološke bolesnike i apelovala da građani ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji. Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

"Moramo da upozorimo građane da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju korona virusom", rekla je Škondrićeva Televiziji "Pink".

Škondrićeva je upozorila da preterana količina tog leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa.

U Americi je ove nedelje jedan muškarac preminuo, a ženi se bore za život nakon što su oboje ispili supstancu koja sadrži ovaj lek, misleći da će se "izlečiti" od korona virusa.

"Molimo građane da ne kupuju lekove i stvaraju veštačke nestašice zato što ga obezbeđujemo u dovoljnim količinama", navela je ona i dodala da je preporuka kineskih stručnjaka da se, osim hlorokina, koristi i hidroksihlorokin koji se pokazao efikasnim u infekciji virusom.

Prema njenim rečima, Srbija nabavlja taj lek i jedna domaća fabrika trebalo bi da počne da ga proizvodi.

Škondrićeva je navela da je Srbija počela proizvodnju natrijum-hipohlorida, dezinfekcionog sredstva za radne površine, podove, što je veoma važno za bolnice.

"Uspeli smo da proizvodimo 50.000 litara dnevno natrijum-hipohlorida i njegova distribucija ide odmah po prioritetnim ustanovama, kliničkim centrima i dva kliničko-bolnička centra gde se leče pacijenti zaraženi virusom korona, a od sutra kreće distribucija alkohola (70%) u količini od 50.000 litara. To je veoma značajno, kao što je značajna proizvodnja maski u našim domaćim fabrikama", zaključila je Škondrićeva.