Zdravlje

NOVI PODACI: U Srbiji zaražena još 81 osoba, ukupno 384!

Izvor mondo.rs

Pročitajte najnovije podatke o korona virusu u Srbiji!

Na redovnoj konferenciji za medije kriznog štaba objavljeno je da je u Srbiji do srede 25. marta u 15 časova registrovan još 81 slučaj korona virusa! Trenutno je u našoj zemlji ukupno 384 zaraženih!

U poslednja 24 sata urađeno je 245 analiza uzetih uzoraka, od koji je 81 pozitivan i 164 negativna.

Ukupno je do sada testirana 1.161 osoba. 

Polovina novih slučajeva je zabeležena u Beogradu - 158 što je i za ocekivati, jer je ovo naš najveći grad.

Ukupno je do sada u 21 gradu naše zemlje potvrđen bar jedan slučaj virusa.

Posle Beograda po ukupnom broju zaraženih slučajeva sledi Niš sa 40 slučajeva, Valjevo 38, a broj stanovnika se razlikuje u ova dva grada. Sledi Novi Sad sa 21 prijavljenim slučajem, Čačak sa 13, Kragujevac 12, Krusevac i Ćupruija po 10, saopšteno je na konferenciji.

"Imamo i veći broj prijavljenih osoba nego što je bilo u prethodnom periodu. Možete da vidite da ukupan broj s najtežim kliničkim formamama bolesti nije značajno porastao, imamo 24 osobe na respiratoru", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. 

Ona je dodala da "obolevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano, zdravstveni radnici su prvi na udaru".

"Prvo se mislilo da se ne može preneti na čoveka. Naša prva i osnovna uloga je da infekcija ne uđe široko u zdravstveni sistem, ne mogu da kažem tačan broj zdravstvenih radnika, ali se većina njih zarazila kontaktima van zdravstvenog sistema", istakla je.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.