Zdravlje

U Nišu 40 obolelih od korona virusa, dom zdravlja dežura non-stop

Izvor Beta

Na niškoj Klinici za infektivne bolesti nalazi se 17 pacijenata, a 23 ih je na kućnom lečenju. Dom zdravlja Niš radiće 24 sata.

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu trenutno je smešteno 17 pacijenata zaraženih korona virusom, dok se 23 osobe nalaze na kućnom lečenju, izjavio je danas gradonačelnik Niša i komandant Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović.

Bulatović je rekao da je Štab za vanredne situacije naložio domu zdravlja Niš da opremi prostorije koje će biti sa posebnim ulazom i posebno izolovane za trijažu pacijenata za koje postoji osnovana sumnja da su oboleli od tog virusa.

On je dodao da je taj štab naložio domu zdravlja da uvede 24-časovno dežurstvo.

Četvrta žrtva korona virusa u Srbiji je ginekolog niškog doma zdravlja B. Lj. (60), koja se na respiratoru Klinike za infektivne bolesti u Nišu, nalazila od 21. marta.

Rukovodstvo doma zdravlja danas se nije oglasilo povodom smrti doktorke i preduzetih mera na suzbijanju širenja korona virusa.

Direktor doma zdravlja Milorad Jerkan je za televizuju Zona plus prošle nedelje izjavio da je kod jedne doktorke potvrđen korona virus, nakon što je ona bila u kontaktu sa gošćom iz Italije.

Jerkan je rekao da su epidemiolozi Intituta za javno zdravlje Niš kontrolisali sve zaposlene na odeljenju i u privatnoj ordinaciji gde je doktorka radila, i da su svi zaposleni u karantinu.

Nekoliko trudnica potvrdilo je za agenciju Beta da im je u domu zdravlja rečeno da zbog bezbednosti ne dolaze na preglede ukoliko to nije nužno.

Trudnicama je savetovano da ne odlaze na preglede ni u privatne ordinacije, jer većina ginekologa radi i u domu zdravlja i privatno.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Tagovi