Zdravlje

Da li će letnje vrućine zaustaviti koronu

Izvor SRNA

Nažalost, još nema nagoveštaja da bi ovaj virus mogao postati "sezonski".

Čak ni kad dođu letnje vrućine, širenje zaraze korona virusom verovatno neće biti zaustavljeno, saopšteno je iz Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza (ECDC).

U saopštenju se navodi da se predviđa da će svaka zemlja u Evropi ostati bez mesta na odeljenjima intenzivne nege do sredine aprila, ukoliko ne reaguje brzo.

Centar se poziva na istraživanje u kojem se nagoveštava da virus ne postaje manje opasan u toplim i vlažnim vremenskim uslovima, čime su umanjene nade da će severnoj hemisferi stići olakšanje kada nastupi leto.

"Do danas nema dokaza da će Sars-KoV-2 biti sezonski virus na severnoj hemisferi, kao ni drugi virusi iz porodice korona virusa", ističe se u izveštaju.

U prilog izveštaju idu i podaci da je virus uspeo da održi visok nivo reprodukcije u tropskim predelima u kojima je velika vlažnost vazduha, kao što su kineska oblast Guansi i Singapur.

"To naglašava značaj sprovođenja mera kao što je izolovanje zaraženih, poštovanje rastojanja na poslu i zatvaranje škola", dodaje se u izveštaju.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Tagovi