Zdravlje

Da li je ĆUPRIJA najveće žarište korona virusa u Srbiji?

Izvor mondo.rs

Pogledajte podatke i statistiku!

Izvor: Kancelarija za IT i e-upravu

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.


U Ćupriji je prvi slučaj korona virusa zabeležen 17. marta, do 23. marta taj broj je porastao na na osam, da bi za samo dva dana ukupan broj došao na 25 registrovanih slučajeva korone.



Zaključno sa podacima od pre dva dana, Beograd, Niš i Valjevo bili su najveća žarišta korone u Srbiji, dok je ranije to bila Kikinda.

Ali podaci prikupljeni do 25. marta u 15 časova pokazuju da je najveće žarište, gledano isključivo sa statističke strane odnosno po broju obolelih na 10.000 stanovnika, zapravo Ćuprija.

U Opštini Ćuprija živi 28.203 ljudi, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ("Demografska statistika 2018"). Uz 25 registrovanih slučajeva korona virusa, to Ćupriji daje procenat od 8,86 obolelih od 10.000 stanovnika.

Istom računicom, Valjevo je na drugom mestu (5,35), Niš na trećem (1,44), Beograd na četvrtom (1,02), dok Kruševac i Čačak dele peto mesto sa 0,91 na 10.000 stanovnika.

Pogledajte i broj zaraženih po gradovima!

Izvor: Kancelarija za IT i e-upravu

Pogledajte mapu širenja korona virusa u Srbiji u realnom vremenu, evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.