Zdravlje

APEL: Ne odlažite dobrovoljno davanje krvi zbog korona virusa!

Izvor Tanjug

Neophodne zalihe krvi za vanredno stanje, uvedene posebne mere predostrožnosti za dobrovoljne davaoce!

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve zdrave građane koji mogu i žele da daju krv, da to učine i napominju da tu aktivnost ne treba da odlažu zbog situacije sa korona virusom.

Gordana Antuljeskov iz Instituta u pisanoj izjavi kaže da je u uslovima vanrednog stanja važno da se prikupe bar minimalne količine krvi, a sve informacije o akcijama davanja krvi mogu se dobiti na broj telefona 011/3812 708 ili 011/3812 712.

U situaciji u kojoj se nalazimo vezano za korona virus, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, za davaoce krvi su implementirane dodatne mere, saopšteno je iz Instituta.

Plan akcija davanja krvi može se potražiti na sajtu www.nbti.org.rs.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.

Tagovi