KORONA VIRUS

Odmaralište? Zašto ne treba da se plašite karantina na BG Sajmu

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Darija Kisić Tepavčević o smeštaju na BG Sajmu.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Gostujući u Nacionalnom dnevniku na TV Pink, prof dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" izjavila je da nema razloga za brigu zbog eventualnog smeštaja halu Beogradskog sajma koja je opremljena za lakše zaražene korona virusom.

"Tamo će biti smešteni pacijenti koji nemaju tešku kliničku sliku, ali su zaraženi i mogu da prenesu infekciju. Ako imate majku koja je obolela i oca koji je zaražen, vrlo verovatno će i dete da bude pozitivno na virus kovid-19. Dete se mora skloniti iz kolektiva, bez obzira na sve", kaže dr Kisić i naglašava da su kolege iz Kine nagovestile da je ulazak korone u porodicu najgori mogući scenario.

"Suština je socijalno distanciranje, suština je u našem ponašanju, ako u jednog čoveka uđe virus da se zaustavi tu, da ne pređe na drugu osobu. Kada bismo svi ostali u kućama naredne tri nedelje, ne bi mogao virus da se razmnožava", kaže i dodaje: 

"Sve naredne mere su zasnovane na principu da čoveka obuzdaju u potebi za svakodnevnom komunikacijom, potencijalno zatvaranje gradova. Veliki sajamski prostori jesu upravo u tu svrhu"

"Stepen komfora će biti sigurno mogo bolji nego što se činilo svima. Smešteni tamo su svi pozitivni na korona virus, nema posebnih izolacija, moći će da se druže, da pričaju, da se bave različitim aktivnostima."

"Kolege iz Kine su nas pripremale za najgori mogući scenario, nadamo se da neće biti potreban. Ako dođe do vrtoglavog rasta, moramo da budemo spremni, to nije nešto što može da se spremi od danas do sutra. Sve te sajamske prostorije u svetu su za osobe koje imaju sreću da imaju blag oblik infekcije."

Prema najnovijem preseku 26. marta u 15 časova, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja obolelih od korona virusa. Njih 47 je hospitalizovano.

Preminula je još jedna žena stara 48 godina, dok je u četvrtak ujutru objavljeno da su još dve osobe preminule u Srbiji od korona virusa. Zaražena je i prva trudnica u Srbiji koja se nalazi na GAK "Narodni front".

Tagovi