Zdravlje

Pomozite, DAJTE KRV: Zalihe smanjene zbog korona virusa

Izvor mondo.rs

Ako ste zdravi i želite da date krv, vozilo Zavoda za transfuziju biće u utorak 31. marta od 10 do 15 sati ispred starog Merkatora na Novom Beogradu, kao i na Paliluli kod Mesne zajednice "Hadžipopovac" u Ruzveltovoj ulici.

Od pojave korona virusa u Srbiji drastično je opao broj dobrovoljnih davalaca krvi.

Ako ste zdravi i želite da date krv, vozilo Zavoda za transfuziju biće u utorak 31. marta od 10 do 15 sati ispred starog Merkatora na Novom Beogradu, kao i na kao i na Paliluli kod Mesne zajednice "Hadžipopovac" u Ruzveltovoj ulici.

Ukoliko vam je tako zgodnije, možete otići i u Institut za transfuziju krvi, koji se nalazi u Svetog Save 39, u Beogradu.

Broj dobrovoljnih davalaca krvi drastično je smanjen od pojave korona virusa u Srbiji, kažu u Institutu za transfuziju krvi Srbije i apeluju na sve zdrave, punoletne građane da daju krv kako bi se obezbedile neophodne rezerve za najugroženije pacijente, a krv možete dati na različitim lokacijama.

Krv mogu da daju zdrave osobe između 18 i 65 godina starosti, bez respiratornih simptoma i bez povišene temperature i osobe koje nisu hronični bolesnici i ne uzimaju nikakvu terapiju.

Zbog novonastale situacije sa korona virusom u Institutu odbijaju osobe koje su u proteklih 28 dana boravile u inostranstvu.

Nema bojazni da se virus može preneti putem krvi, radi se o respiratornoj infekciji, tako da se nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne testira krv na korona virus