Zdravlje

Ohrabrujuće: Među obolelima najmanje onkoloških pacijenata

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Inače, onkološki pacijenti, koji uz malignu bolest imaju još neka hronična oboljenja najrizičnija su grupa kada je obolevanje od Covid-a u pitanju.

U ustanovama u kojima se leče primenujuju se sve neophodne mere kako bi oni bili maksimalno zaštićeni, kažu onkološki stručnjaci i pulmolozi.

Ističu da se do sada pokazalo da mere daju rezultate budući da je među obolelima najmanje onkoloških pacijenata.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Davorin Radosavljević navodi da su rizici različiti ali da su pod najvećim rizikom pacijenti sa karcinomom pluća, tumorima vrata ili glave kao i oni koji su u toku aktivnog procesa lečenja neke od tih bolesti.

" Onkološki pacijenti naročto stariji od 65 godina koji imaju jos neke udružene bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa i hipertenzije su u najvećem riziku takođe", rekao je on na veb konferenciji "Tu smo".

On savetuje da se pacijenti pridržavaju propisane terapije.

Odgovarajući na pitanja pacijenata, rekao je da neke dijagnostičke procedure poput kontrolnog skenera koji bi pokazao učinak terapije ili redovne dijagnostike po utrvdijivanju bolesti ne trpe odlaganja.

"Znamo da je sada komunikacija sa pacijentima ograničena, da im treba maksimalna podrška i baš zato ovakve akcije, poput veb konferencije imaju ogroman značaj", istakao je Radosavljević.

Dr Natalija Samardzić sa Klinike za pulmologiju Klinickog centra Srbije rekla da su u toj ustanovi sproveli sve mere u cilju zaštite pacijenata i da su onkološki pacijenti odvojeni budući da ta klinika pomaže Klinici za infektivne bolesti u novonastalim okolnostima.

Takođe svi, kako zaposleni, tako i pacijenti nose zaštitne maske i rukavice.