Zdravlje

U Pirotskom okrugu još petoro zaraženih virusom, ukupno 17

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Nove informacije o korona virusu u Pirotskom okrugu!

Na području Pirotskog okruga registrovano je 17 obolelih sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom, pet laboratorijski potvrđenih slučajeva i devet verovatnih slučajeva infekcije COVID-19, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu.

"Svi oboleli i članovi njihovih porodica su u kućnoj izolaciji. Odmah po pojavi simptoma ili informacija da su bili u kontaktu sa obolelima telefonom se obaveštavaju da sprovode strogu izolaciju do pisanog rešenja sanitarne inspekcije", kaže se u saopštenju Zavoda.

U saopštenju se dodaje da je od 12. do 25. marta 347 osoba koja su doputovala iz inostranstva stavljeno pod zdravstveni nadzor i dato im je upustvo da ostanu u kućnom karantinu, smanje socijalne kontakte i prate svoje zdravstveno stanje.

Pod epidemiološkim nadzorom su 273 osobe u kućnoj izolaciji koje su imale kontakt sa obolelim ili verovatnim slučajevima, kaže se u saopštenju.

"Aktuelna epidemiološka situacija infekcije COVID-19 može se oceniti kao nesigurna, ali je pod kontrolom zdravstvene službe i svih relevatnih institucija. Neophodnio je strogo poštovati sve mere i preporuke u narednom periodu kako bi sprečili širenje epidemije u okrugu", piše u saopštenju Zavoda.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.