Zdravlje

"Iako nas kritikuju, mere zabrane kretanja daju rezultate - imamo dokaze!"

Izvor mondo.rs

Evo šta je predsednica Vlade Ana Brnabić rekla na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u 18 časova konferenciju za novinare, kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona se osvrnula na uvedene mere i istakla da daju rezultate, a zatim to i argumentovala. 

"Danas se nalazimo u 22. danu borbe protiv korona virusa, 22 dana je iza nas i pred nama su dve teške nedelje. Čuli ste to od stručnjaka, pred nama su dve ključne, kritične nedelje. Predsednik i ja smo danas gledali malo brojeve zajedno - imamo konkretan dokaz da mere zabrana kretanja starijih od 65 godina daju rezultate", rekla je predsednica Vlade, pa dodala:

"Ako se poredimo sa Italijom, u Srbiji imamo 25,2 odsto registrovanih pozitivnih na covid-19 u starosnoj grupi 60+ godina, u Italiji je taj broj 57.9 odsto. Iznad 80 godina u Srbiji oboleli čine 2,14 odsto, u Italiji 18,8 odsto. Dakle, koliko god mi bili kritikovani za zabranu kretanja starijima, ovo daje rezultate i mi stojimo iza toga i ponosni smo na ove rezultate, koji mogu da budu svakako i bolji".

Brnabićeva je podsetila i da nam je "sada potrebna gvozdena disciplina, ne samo za starije, već za sve nas. Kretanje i kontakti moraju da budu svedeni na apsolutni minimum. To je jedini način da nastavimo da se borimo i damo šansu lekarima da se bore za naše živote! Dakle, gvozdena disciplina naredne dve nedelje, to zavisi samo od nas!".

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.