Zdravlje

Nestorović: U Japanu lekom za pankreas leče koronu, nabavićemo ga i mi

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Pulmolog je izrazio je nadu da će Srbija uspeti da nabavi obaj lek za nekoliko dana.

Pulmolog Branislav Nestorović izjavio je danas da Srbija pokušava da iz Japana nabavi lek za zapaljenje pankresa koji je, kako tvrdi, u toj zemlji pokazao odlične rezultate u prevenciji i lečenju korona virusa.

On je za TV Pink rekao da je kontaktirana jedna farmaceutska kuća u Japanu koja proizvodi lek za pankreatitis, koji se u toj zemlji koristi za lečenje kovida-19.

Nestorović je izrazio je nadu da će Srbija uspeti da ga nabavi za nekoliko dana., a kako je rekao, nije reč o eksperimentalnom, već o leku koji je u redovnoj upotrebi u Japanu.

''Javio mi se jedan lekar iz Južne Koreje i poslao mi je istraživanje koje je pre nekoliko dana objavio nemački institut 'Robert Koh' o tome da taj lek daje odlične rezultate u lečenju i prevenciji korona virusa i sada pokušavamo da stupimo u kontakt sa Japanom'', rekao je Nestorović.

Nedavno je dr Nestorović je izjavio da očekuje da će epidemija korona virusa u Srbiji biti obuzdana do 1. maja.

"Nalazimo se u trećoj nedelji epidemije, za sada držimo se dobro", kaže Nestorović. "Ipak ovo ne treba shvatiri olako, nalazimo se na početku ozbiljne faze".

Nestorović je danas izjavio i da će svi koji budu pozitivni na korona virus biti smešteni u privremenu bolnicu na Beogrdadskom sajmu, koja danas počinje sa prijemom pacijenata, i dodao da se na sličan način opremaju sale u Nišu i Novom Sadu Sadu i da ćemo sa 6000 kreveta biti spremni za najcrnji scenario.

"Pacijenti su dva dana pre nego se razbole veoma infektivni i zato ih je jako bitno izolovati", rekao je Nestorović za TV Pink i dodao da se dijabetes pokazao kao glavni faktor rizika u Evropi.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.

Tagovi