Zdravlje

Šta će nas štititi od korone na jesen? Ne vakcina, već kolektivni imunitet!

Autor Mladen Šolak

Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević dala je odgovore na važna pitanja o kovidu-19.

Po "dolasku" korona virusa u Evropu, mnoge zemlje preduzele su različite mere, pa je tako bilo i onih koji su isprva pustili da virus "uđe u narod", da bi tako ojačali kolektivni imunitet.

Međutim, i neke od tih država su vremenom odustajale od takvog principa, kada su shvatile da je to put u katastrofičnu situaciju, u kojoj su trenutno Italija i Španija.

U Srbiji je država odmah reagovala preventivno, restriktivno i sprečila najugroženijoj grupi (starijima od 65 godina) kompletno kretanje, a onda je uvela i policijski čas za sve građane. On će ubuduće vikendom biti produžen.

Na početku četvrte borbe naše zemlje i društva protiv kovida-19, zamenica direktorke Batuta Darija Kisić Tepavčević odgovorila je gostujući na TV Prva na pitanje koje zanima sve - da li ćemo steći kolektivni imunitet na korona virus?

"Izolacijom omogućavamo da ne dođe do naglog porasta broja obolelih u kratkom periodu. Da smo pustili prirodni tok epidemije, imali bismo situaciju da epidemija liči na plamen sveće, vrlo brzo imali bismo veliki broj obolelih u kratkom periodu, sa velikim brojem smrtnih ishoda. Sada prolongiramo način zaražavanja i sve veći broj ljudi polako postaje imun", rekla je ona.

Kisić Tepavčević objasnila je u kojim uslovima virus slabi.

"Kad virus uđe u organizam koji je na njega otporan, to je za njega najnepovoljnija sredina i on tad slabi. Kada prelazi iz jednog u drugi otporan organizam, on potpuno slabi. Ovim merama mi polako imamo postepen tok porasta obolelih sa postepenim sticanjem kolektivnog imuniteta".

U ovom trenutku, procene su da je potrebno da 60 odsto populacije bude pozitivan da bi se sprečilo epidemijsko širenje.

"To je dosta manje nego kod drugih virusa, kod malih boginja je stepen bolesti 95 odsto. Procenjuje se da ovde nije tako visok stepen kolektivnog imuniteta".

Prema njenim rečima, u tom pogledu smo krajem marta ipak zaštićeniji nego što smo bili oko Nove godine.

"U odnosu na početak godine kad je bio stepen 'nula', sad smo ipak zaštićeni. Ne znamo da li će ga temperatura uništiti, ali smanjiće verovatnoću prenosa. To nam ide u prilog".

Da li će se virus opet pojaviti na jesen?

"Imajući u vidu koliko se sada proširio, moguće da će se i to desiti. Međutim, ovakav ciklus u kome se nalazimo ne može se opet pojaviti osim ako se ne desi neka potpuno nova mutacija, novi virus i za to su male šanse. Ali nije isključeno da na jesen opet imamo slučajeve bolesti, ali tada ćemo kao populacija biti spremniji".

Za kraj ona je dodala i da vakcina sigurno neće biti spremna u 2020.

"Do jeseni je kratak vremenski period za proizvodnju vakcina, ali kolektivni imunitet će nam tada biti bolji".

Tagovi