Zdravlje

Na rezultate testova mora da se čeka, niko se tako nije zarazio u bolnici

Autor Danijela Pašić Izvor mondo.rs

Epidemiolog Predrag Kon odgovara na primedbe pacijenata koje su mu preneli novinari da oboleli i oni koji se testiraju na korona virus čekaju na razultate u istom prostoru.

Kon je na konferenciji za novinare rekao da se rezultati čekaju pet dana jer pre toga ne može da se dobije rezultat zbog prenatrpanosti.

"I to se rešava, bolje očigledno ne može", rekao je Kon.

 "Čekamo da zagušenje polako popusti, nema izbegavanja, znamo za taj problem. Ne može drugačije", rekao je srspki epidemiolog i dodao da bi, da se obezbeđuje bolnica samo za čekanje rezultata, trebalo isprazniti čitavu ustanovu, da pacijenti budu iseljeni, a oni nemaju gde da se leče.

"U problemu jesmo, i iz njega izlazimo koliko smo sposobni, brže ne znamo.
Imamo testova, samo treba da se dobro organizujemo. Nije realno, pre sedam dana možda sam rekao optimističku varijantu, jedna stvar su testovi, a druga čekanje da stignu rezultati", rekao je Kon.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević dodala je da je takva trijaža na Infektivnoj da se ne dozvoljava da osoba kod koje je potvrđena infekcija sa onom koja to nije.

"Ovde neki ekskuzivuitet ili prevremeno širenje informacija nije dobro za sve nas, proveriću da li se desio neki previd, ali to ne sme da se dogodi", rekla je ona.

"Mi nemamo registrovanu ni jednu situaciju da je neko zaražen što je bio u kontaktu bolnici, ako i moraju da čekaju zajedno, gleda se da su što više udaljeni", rekao je dr Kon.

Dr Kisić Tepavčević rekla je i da se još nijednom nije dogodilo da lekar zarazi pacijenta:

“U skoro svim slučajevima se zaraza kod zdravstvenih radnika desila van bolnice. Nijednom se nije desilo da zaraženi lekar prenese na pacijente, zato što sui li na vreme izolovani ili sve vreme koristili zaštitnu opremu.“

U Srbiji su od subote uveče uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji širenja COVID-19 virusa.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Predlažemo vam da pročitate i 128 najčešćih pitanja i odgovora o korona virusu u Srbiji.