Zdravlje

Ako od korone umre SAMO 100.000 Amerikanaca, uradili smo jako dobar posao!

Izvor Tanjug

Predsednik Amerike Donald Tramp produžio meru socijalne distance i komentarisao prognoze o smrti od korona virusa.

Američki predsednik Donald Tramp prvi put je priznao da bi u SAD od korona virusa moglo da umre 100.000 ili više ljudi, ocenivši da ukoliko broj smrtnih slučajeva ostane 100.000 ili bude manji, to znači da je urađen "jako dobar posao".

Tramp je te procene izneo komentarišući navode američkog stručnjaka za infektivne bolesti Entonija Faučija, koji je rekao da bi 100.000 ili više Amerikanaca moglo da premine od posledica virusa, prenose američki mediji.

Tramp je tokom konferencije za novinare rekao da je primio "najtačniju" ili "najsveobuhvatniju" studiju o potencijalnoj stopi smrtnosti od Covida-19.

On je dodao da bi moglo da premine 2,2 miliona ljudi, "ako ne radimo ono što radimo".

"Ako možemo da spustimo taj broj na 100.000, to je užasan broj, možda čak i manje, svi mi, svi zajedno uradili smo jako dobar posao", rekao je Tramp.

Tramp je istakao da bi stopa smrtnosti u SAD, koja se udvostručila u periodu od četvrtka do nedelje, mogla da dostigne vrhunac u roku od dve nedelje, a da bi situacija mogla da se smiri do 1. juna.

Predsednik SAD je odlučio da produži preporuku socijalnog distanciranja širom zemlje za 30 dana, nakon što su stručnjaci upozorili na opasnost od širenja korona virusa. Početnih 15 dana preporučenog socijalnog distanciranja ističe u ponedeljak.

FOTOGRAFIJE NJUJORKA U DOBA KORONA VIRUSA

VAŽNO!

Policijski čas u Srbiji je produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.