Zdravlje

Amerika odobrila hlorokvin kao lek za pacijente sa korona virusom

Izvor Beta

Iako stručna javnost nije uverena u delotvornost ovog leka, koji je i predsednik Donald Tramp "hvalio", počinje lečenje pacijenata od korone u bolničkim uslovima.

Američka savezna agencija za lekove FDA odobrila je primenu hlorokvina i hidroksihlorokvina za lečenje obolelih od korona virusa u bolničkim uslovima.

FDA je dala zeleno svetlo da se ta terapija prepiše pacijentima koji su oboleli od kovid-19, "kada kliničko ispitivanje nije dostupno ili izvodljivo". Američki predsednik Donald Tramp je 24. marta pozitivno govorio o ovoj terapiji u borbi protiv korona virusa. Tramp je inače izjavio da će Amerika uraditi "dobar posao" ako umre samo 100.000 ljudi, i produžio meru socijalnog distanciranja za Njujork, najveće žarište korona virusa u SAD-u.

Frans pres javlja da se kontroverzni francuski lekar, profesor Didije Raul, kod obolelih od kovid-19 zalaže za primenu hlorokvina i hidroksihlorokvina, antimalarijskog leka koji se koristi i kod reumatoidnog artritisa i lupusa. Studije koje dr Raul sprovodi nisu, kako navodi AFP, uverile širu naučnu zajednicu.

FDA je upozorila i da oboleli ne ne bi smeli da uzimaju lekove na svoju ruku.

Lečenje po protokolu dr Raula, sa hidroksihlorokvinom i antibiotikom azitromicinom uskoro će se sprovoditi u Njujorku.

SAD imaju više od 140.000 slučajeva obolelih od kovid-19 i 2.489 smrtnih slučajeva.

VAŽNO!

Policijski čas u Srbiji je produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.