Zdravlje

Bor: Dvoje zaraženih, gradonačelnik najavljuje krivične prijave

Izvor Agencije

Zbog širenja dezinformacija o broju zaraženih, gradonačelnik Bora najavljuje krivične prijave.

Zavod za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru potvrdio je da su dve osobe iz Bora zaražene od korona virusa, preneo je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Milikić je rekao da su uzorci koji su u petak poslati na analizu pozitivni kod dve osobe koje su međusobno povezane.


"Jedno lice je zbrinuto u Kliničkom centru u Nišu, dok je druga osoba stavljena u kućni karantin i pod potpunim je nadzorom lekara. Narednih dana će se u potpunosti zatvoriti krug osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima", rekao je Milikić.

Gradonačelnik Bora nije mogao da precizira o kojim osobama je reč, ali kako sajt istmedia.rs saznaje, u pitanju je jedan lekar specijalista Opšte bolnice u Boru.

Taj portal saznaje da se očekuje i reakcija rukovodstva Opšte bolnice i preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Milikić je dodao da će svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima biti potpuno "obrađeni" i ako bude potrebe, testirani na korona virus.

"Epidemiološka služba Doma zdravlja je preduzela sve mere da se potpuno izoluju sva lica koja su sa njima bila u kontaktu i da se stave u potpuni karantin", kazao je gradonačelnik Bora.

Dodao je da će se zbog novonastale situacije započeti "agresivnija dezinfekcija sela i grada" i šire mere nadzora kretanja Borana.

On je najavio da će za Borane na četiri lokacije u gradu biti postavljeni kanisteri sa dezinfekcionim sredstvima, o čemu će građani biti naknadno obavešteni.

Povodom dezinformacija na društvenim mrežama o broju obolelih u Boru, gde se spominjalo i 20 osoba, Milikić je najavio da će lično podneti krivičnu prijavu.

VAŽNO!

Policijski čas u Srbiji je produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

Tagovi