Zdravlje

U Pirotskom okrugu 52 osobe obolele, ali potvrđeno samo 7 slučajeva virusa

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Najnovije informacije o korona virusu u Pirotskom okrugu...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec izjavila je danas da su na području Pirotskog okruga obolele 52 osobe, a brojka od sedam potvrđenih slučaja korona virusa je ostala ista jer se laboratorijska potvrda od petka popodne ne radi na Torlaku.

"Broj zvanično potvrđenih slučajeva samo je vrh ledenog brega, pa se obolelima smatraju osobe koje su bile u potvrđenom kontaktu sa obolelima, a već se javljaju i porodične epidemije", rekla je doktorka Zec.

Prema njenim rečima, cifra od potvrđenih sedam slučajeva obolelih od korona virusa ostaje ista zato što se laboratorijska potvrda ne radi na Torlaku od petka popodne jer se čekaju stručno-metodološka uputstva za masovna testiranja.

"Čekamo i uputstva gde ćemo slati uzorke, najverovatnije će to biti Klinički centar Niš ili neka laboratorija u Nišu. S obzirom na to da od petka popodne ne šaljemo uzorke broj potvrđenih je ostao isti – sedam", precizirala je Zec.

Ona je dodala da Zavod za javno zdravlje ima potvrđene kontakte i sumnju na području celog Pirotskog okruga i sa područja Bele Palanke, Babušnice, Dimitrovgrada i Pirota.

"U kućnu izolaciju od početka smo stavili 453 osobe. To su kontakti iz porodice, na radnom mestu. Procedura je takva da se osobe koje su u najbližem kontaktu, bilo na radnom mestu ili u kućnim i porodičnim kontaktima sa obolelima, provode sa potvrđenom ili obolelom osobom duže od 15 minuta u zatvorenom prostoru na udaljenosti manjoj od dva metra, su u visokom riziku", rekla je doktorka Zec.

U Srbiji je policijski čas produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.