Zdravlje

VAŽNO: Ako osetite simptome korona virusa, ODMAH u dom zdravlja!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Od srede NIJE više potrebno da najpre zovete telefonom, Ministarstvo zdravlja saopštilo da se odmah uputite u dom zdravlja ako osetite simptome!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ukoliko imate simptome korona virusa kao što su temperatura, kašalj ili bol u grlu, trebalo bi odmah da odete u dom zdravlja, više nije potrebno da se prethodno najavite telefonom!

Domovi zdravlja postaju ambulante za korona virus, i od srede nije više potrebno da najpre zovete telefonom - Ministarstvo zdravlja je saopštilo da bi trebalo odmah otići u ambulantu ukoliko mislite da ste zaraženi.

"Građani koji imaju simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se odmah, bez odlaganja, upute u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljene za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rendgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje," piše na sajtu Ministarstva zdravlja.

"Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled," istaknuto je u saopštenju.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama od 31. marta u 15 časova, u Srbiji je zaraženo 900, a preminulo je ukupno 23 ljudi.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

Tagovi