NAJGORI DAN

NAJNOVIJE: U Srbiji još 160 zaraženih i PET SMRTI od korona virusa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus u Srbiji, najnovije vesti i podaci - zvanično imamo više od HILJADU zaraženih!

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji u poslednja 24 časa uvećan je za 160 slučajeva, saopšteno je na konferenciji Kriznog štaba. Prema najnovijem preseku, 1. aprila u 15 časova, u Srbiji ima ukupno 1.060 slučajeva korona virusa. Još pet smrtnih slučajeva - muškarci prosečne starosti 61,2 godine! U sredu je objavljeno i da je od korone preminuo sekretar Ministarstva životne sredine, Branislav Blažić.

Uskoro opširnije, pročitajte zašto smo dobili SMS poruku da ostanemo kod kuće, ko je uhapšen zbog slanja lažne poruke o policijskom času od 24 h i pratite UŽIVO konferenciju za medije u Vladi Srbije i obraćanje Kriznog štaba.

Testirani su uzorci 810 osoba, od kojih je 160 bilo pozitivno a 650 negativno. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirani su uzorci ukupno 4.371 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

"Distrubucija smrtnih slučajeva prema polu je 21 mušarac i sedam žena. Ukupna smrtnost je 2,64%. Sada su na respiratoru 72 osobe. Deset na Infektivnoj, jedna u Nišu na Infektivnoj, šest u KCV, devet u Kragujevcu, 15 u Dragiša Mišović, devet na Pulmologiji KCS, 12 u Nišu u Staroj zgradi hirurgije i još deset u Zemunu," rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Upitana ima li neku poruku za sve koji se pitaju kako da mentalno lakše prežive period pandemije, dr Kisić Tepavčević je ovako odgovorila.

"Brojevi koje smo saopštili juče i danas su sami po sebi poruka. Jasno je šta će se desiti ako ne budemo bili odgovorni. Da, stiže proleće i svi ga volimo, ali ako želimo da uživamo u toplom vremenu, sada moramo da budemo strpljivi i odgovorni," rekla je ona.

Pogledajte grafikon!

Izvor: Ilustracija MONDO/Institut Batut

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije. U privremenoj bolnici na Sajmu već su smešteni pacijenti, a saopštene su lokacije tri sledeće improvizovane bolnice - Štark arena, Hala sportova i hala Pionir.