Zdravlje

Test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja

Izvor Tanjug

Test samoprocene na COVID-19 počeo je da funkcioniše danas na sajtu Ministarstva zdravlja. Nalazi se automatski šalju na radne liste lekarima u COVID19 ambulantama formiranim pri domovima zdravlja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je danas počeo da radi Test samoprocene na COVID-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, objavila je predsednica Vlade Ana Brnabić na svom Twitter nalogu.

Cilj tog sistema da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja.

Brnabić je napisala da se nalazi automatski šalju na radne liste lekarima u COVID19 ambulantama formiranim pri domovima zdravlja (24 sata).

"Ovo je borba svakog pojedinca za celo naše društvo i pobedićemo samo zajedno", napisala je predsednica Vlade Srbije uz poruku #ostanite kod kuće.

Brnabić je postavila i link, i uputila i na covid19.rs i Viber Covid-19 Info Srbija.

Na sajtu e-Zdravlje Minsitarstva zdravlja Srbije je postavljeno COVID-19 obaveštenje.

Navodi se da se u algoritmu postupanja sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju virusom, definišu obaveze lekara Doma zdravlja u sistemu nadzora nad COVID-19, gde svaki dom zdravlja treba da omogući direktnu komunikaciju osobe sa sumnjom na COVID-19 sa lekarom.

Portal e-Zdravlje, između ostalog, omogućava da popunite samoprocenu, na infekciju virusom COVID-19 na osnovu koje ćete dobiti smernice o daljem postupanju, i direktnu elektronsku komunikaciju sa Respiratornim ambulantama iz sistema nadzora, gde ćete moći postavljati pitanja koja imate u vezi sa ovim virusom.

Da bi se pristupio funkcijama portala potrebna je prijava i registracija koju je moguće obaviti na tri načina.

Jedan je prijava preko podataka sa kartice zdravstvenog osiguranja koji omogućava pristup ograničenim funkcijama portala eZdravlje, koje se tiču samo COVID-19 samoprocene i komunikacije sa Respiratornim ambulantama. Drugi je registracija naloga i prijava preko portala eZdravlje - odabirom opcije "Otvori nalog" kreirajte profil i prijavite se sa svojim podacima, koja omogućava pristup svim funkcijama portala.

Treći je prijava preko eID.gov.rs , jedinstvenog državnog sistema za autentikaciju građana u svim sistemima eUprave, gde drugi i treći stepen autentikacije omogućavaju pristup svim funkcijama portala.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama od 31. marta u 15 časova, u Srbiji je zaraženo 900, a preminulo je ukupno 23 ljudi.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom. Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

Tagovi