Zdravlje

Imate punije butine? Evo razloga da ih volite baš takve!

Izvor mondo.rs

Ako pitate žene, verovatno će vam većina njih reći da bi volele da su im butine malo tanje... Ali, punije butine imaju svojih prednosti!

Verovatno vam nikada nijedna žena neće reći da želi da ima punije butine, a one koje ih i imaju, žaliće se, posebno leti, na trenje koje im stvara probleme kada nose haljine i suknje...

Elem, koliko god da možda volite ili ne volite punije butine, one imaju svojih prednosti – ispostavilo se da mogu da snize rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od povišenog krvnog pritiska.

Naime, istraživanja su pokazala da kod ljudi sa prekomernom telesnom težinom, oni koji imaju najdeblje butine imaju za trećinu manji rizik od povišenog krvnog pritiska, što je inače faktor rizika za srčani i moždani udar.

U tom smislu, smatra se da je mnogo bezbednije ukoliko se salo taloži na butinama i kukovima, nego oko struka, gde su veće šanse da utiče na organe koji regulišu visinu krvnog pritiska.

"Nasuprot salu na stomaku, salo na nogama možda može da ima i pozitivan efekat na metabolizam", kaže dr Žen Jang sa Univerziteta u Šangaju.

To, naravno, ne znači da je gojaznost super i poželjna, već samo da salo na butinama, barem sudeći prema ovoj studiji, nije štetno po zdravlje, naprotiv!

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.