Zdravlje

Opšta jagma i tuča za respiratorima a Kinezi nam POKLONILI 100 komada!

Izvor mondo.rs

Zbog pandemije korona virusa u svetu vlada opšta jagma i tuča za respiratorima. O tome kako smo se snalazili i dovijali da nabavimo respiratore podneću izveštaj kada se sve ovo završi, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mi u ovom trenutku imamo kupljenih 2200 respiratora pored 573 onih koji su već stigli u zemlju i podeljeni, ali ih nemamo u zemlji jer je u svetu opšta jagma i tuča za respiratorima i dovijamo se na sve načine da respiratore koje smo kupili nekako dopremi o u zemlju, rekao je Vučić.

On je objasnio da se respiratori kupuju preko posrednika, američke banke koja kada vidi da neko uzima respiratore, zadrži narudžbinu taman dovoljno da te mašine završe kod nekog drugog, a naša porudžbina bude odložena.

"Kako oni čuju da mi platimo bilo 35.000 ili 45.000, jer je opšta jagma i tuča za kliničkih respiratorima, ta korespodentska banka nas zadrži 24 sata tražeći dodatne podatke i javi svojoj službi svoje države od koga mi to kupujemo i onda oni ponude 130.000 dolara za tu mašinu i ona završi kod njih i tako rade sve vreme, a nama ne poništavaju ugovor. Naše pare prođu posle 24 sata, a oni kažu da će da kasne 20 dana", rekao je on.

Nije to samo naš problem. U ovom trenutku je opšta jagma i tuča za respiratorima, rekao je Vučić i dodao da se sve zemlje bore i snalaze kako mogu i da se respiratori plaću i u kešu i torbama.

I Srbija se snalazi i snalazila se i ja ću podneti izveštaj naciji o tome kada se sve bude završilo, rekao je Vučić.

Vučić je odbacio kritike evropskih političara da se hvali kada stigne kineska pomoć ali ne i kada stigne pomoć iz EU.

"Da budemo jasni - Srbija je na evropskom putu i to se ne menja. Stvar je samo u tome da li ću da lažem ili govorim istinu. Istina je da nam je Kina najviše pomogla, poklonili su nam 100 kliničkih respiratora i to su uradili u trenutku kada nam je bilo najpotrebnije, da ovo spremni dočekamo", rekao je Vučić.

Ja nijednu lošu reč nisam rekao o EU koja nam je takođe pomogla i hvala im na tome, samo sam se zahvalio Kini koja nam je pomogla, rekao je Vučić.

On je dodao da Crna Gora nije želela da uzme pet respiratora koji su im ponudili. "Nema tu velike filozofije - nećete respiratore? Hvala vam", rekao je Vučić.