Zdravlje

Na Kosovu do sada potvrđeno 227 slučajeva zaraze korona virusom

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Na Kosovu registrovana još tri slučaja zaraze korona virusom, do sada ukupno 227 zaraženih.

Nacionalni institut javnog zdravlja (NIJZ) Kosova saopštio je kasno sinoć da su još tri osobe pozitivne na korona virus, dok je jedna osoba juče izlečena, pa je ukupan broj zaraženih povećan na 227.

"U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZ-a juče je RT-PCR metodom, uzeto ukupno 117 uzoraka iz hospitalizovanih slučajeva na Klinici za infektivne bolesti, praćenjem terenskih kontakata i karantina u Studentskom centru. Od uzoraka uzetih za testiranje na virus, ukupno ih je troje pozitivno", kaže se u saopštenju.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata ranije otkrivenih zaraženih, od toga jedan slučaj sa prebivalištem u Suvoj Reci, jedan slučaj u Ajvaliji, opština Priština i jedan slučaj sa prebivalištem u Lešku, opština Leposavić.

Pored toga, jedna osoba je izlečena, čime je broj izlečenih do sada 38.

Juče je preminula jedna osoba, starosti 72 godine, iz sela Vrapčić, opština Gnjilane.

NIJZ je saopštio da je od 8. februara do 9. aprila u laboratoriji Instituta testirano 2.687 sumnjivih uzoraka na korona virus.

Instituti i nadležne službe prate stanje 4.028 slučajeva koji su pod 24 časovnim nadzorom kao kontakti do sada obolelih.

Ministarstvo zdravlja i NIJZ Kosova pozvali su građane da ostanu kod kuće i zadrže fizičku udaljenost najmanje dva metra.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama od 9. aprila u 15 časova u Srbiji je zaraženo 2.867 osoba, a umrlo je 66.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.