Zdravlje

Tiodorović: Oni što se šetaju opušteno neka vide kako je boriti se za život

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović ima jasnu poruku za sve one koji bezbrižno šetkaju napolju, uprkos svim apelima da ljudi ostanu kod kuće!

Nešto više od mesec dana traje borba Srbije protiv korona virusa, i isto toliko svakodnevno slušamo stručnjake koji nam poručuju da svi ostanemo kod kuće. Mnogi se ovih mera pridržavaju, ali ima onih koji i dalje šetaju napolju kao da je sve uobičajeno.

"Ostanite kod kuće, pridržavajte se svih mera, znam da vas mami lepo vreme i da je teško decu zadržati kod kuće, ali razmišljajmo šta je sa ljudima koji su na respiratorima – imamo ih 19 ovde, 124 ukupno u Srbiji. Moramo biti svesni, ko je stigao na respirator, on je u direktnoj borbi za život. Oni koji se šetaju opušteno i žele da kažu da ih se to ne tiče – možda će delovati grubo ovo što kažem, neka vide kako izgleda boriti se za život", poručio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

On je istakao i da je u Nišu korona virusom zaraženo i trogodišnje dete.

"Ono je zbrinuto na Dečjoj klinici, srećom, sve je stabilno za danas. Razmišljajmo svi zajedno, a ne samo da nas zanima naša situacija i uživanje, biće vremena za to".

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama od 9. aprila u 15 časova u Srbiji je zaraženo 2.867 osoba, a umrlo je 66.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.