Zdravlje

Dijabetičari, obratite pažnju! Ovo može biti znak zaraze

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Postoji nekoliko faktora rizika kada je reč o ovoj bolesti i korona virusu.

Osobe starije od 65 godina, srčani bolesnici, oni sa povišenim pritiskom i respiratorniom obolenjima i dijabetičari spadaju u grupu najugroženijih kad je reč o zarazi korona virusom. 

Svako od ovih stanja može da izazove dodatne komplikacije kod obolelih od kovid-19, i težu kliničku sliku, kažu stručnjaci.

Zašto su dijabetičari posebno ugroženi?

Pacijenti sa dijabetesom često imaju i druge zdravstvene tegobe, poput gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što ih dovodi u još veći rizik od komplikacija izazvanih korona virusom.

Izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je skoro polovina hospitalizovanih pacijenata u SAD takođe imala hipertenziju i/ili je bila gojazna.

Dijabetes slabi imuni sistem 

"Ljudi koji boluju od dijabetesa skloniji su infekcijama, i ako imaju infekcije, samim tim su veće šanse za letalan ishod",  smatra dr Džon Bjuz, šef endokrinologije Medicinske škole UNC u Severnoj Karolini.

Lekari kažu da ovo posebno važi za osobe sa neregulisanim šećerom. Kada je nivo glukoze u krvi previše nizak ili visok, to slabi funkciju belih krvnih zrnaca u telu, odnosno sposobnost organizma da se izbori sa infekcijom je smanjena. 

Kontrola nivoa šećera

Doktori kažu da je kontrola nivoa šećera u krvi presudna.

"To je zaista najvažnije. Potrudite se da držite šećer pod kontrolom što je moguće bolje, i ako primetite nagle skokove, to može biti upozorenje na korona virus", smatraju stručnjaci, a prenoci NBC.

Dr Robert Ikel iz Američkog udruženja za dijabetes kaže da pacijentima može da skoči šećer u krvi 12 do 24 sati pre nego što se pojave simptomi korona virusa, poput kašlja ili groznice. Povišen šećer je poznati fenomen koji se ne odnosi samo na kovid-19, to je simptomatično za dijabetičare i kad je reč o nekim drugim bolestima. 

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.105 ljudi, a preminulo ih je 71.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.