Zdravlje

Ministar o redovnoj vakcinaciji dece: Ipak da se sačeka

Izvor mondo.rs

Ministar zdravlja je preneo stav struke o imunizaciji dece u doba epidemije korona virusa.

Izvor: SLOBODAN MILJEVIC/VLADA REPUBLIKA SRBIJE

Pitanje koje muči mnoge roditelje, pogotovo one koji su se iz Domova zdravlja vratili neobavljenog posla, jeste  redovna vakcinacija dece tokom pandemije korona virusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je stav struke da se ništa neće desiti ako se par nedelja sačeka sa vakcinacijom dece.

"Postoje uslovi da se deca vakcinišu, ali je to odluka pedijatra", rekao je ministar za Televiziju Prva.

Pre nekoliko dana doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Insituta "Batut" je na redovnoj konferenciji kriznog štaba na istu temu izjavila:

"Što se tiče sprovođenja imunizacije tu je jasan i nedvosmislen odgovor. Ona se samo ne radi u delovima gde su Kovid ambulante da bi se minimizirao svaki rizik, a moramo da nastavmo da sprovodimo imunizaciju jer bi u suprotnom imali epidemije drugih bolesti", rekla je dr Kisić Tepavčević.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.