Zdravlje

Šta epidemiolog misli o povratku dece u vrtiće, školu, na fakultete...

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor Blic

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objasnio kada ćemo moći da očekujemo povratak u normalu kada je u pitanju obrazovanje.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović pričao je za "Blic" o mogućem povratku dece u škole i vrtiće, u zavisnosti od toka epidemije korona virusa u Srbiji.

Tiodorović je kazao da će broj slučajeva diktirati kada će to biti moguće, odnosno da će deca, ali i srednjoškolci i studenti, moći da se vrate normalnim obavezama tek kada budemo imali "pokoji sporadičan slučaj".

"Tačno je da smo mislili u početku da mlađe virus zaobilazi, ali to baš i nije tako. Nekih 30 odsto obolelih su oni koji imaju između 40 i 60 godina, ali imamo i obolele koji imaju između 19 i 25 godina. Na svu sreću, među njima nema mrtvih, ali ih virus svakako ne zaobilazi," rekao je on.

"Pre nego što se studenti vrate na fakultet, mi moramo da znamo da su bezbedni. Što važi za škole i vrtiće, važiće i za njih. Mladi moraju da shvate da nisu imuni, da mogu da budu inficirani, da nose virus i automatski ugroze nekog osetljivog, zbog toga moramo da budemo obazrivi," rekao je on.

Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je u nedelju tokom obraćanja Kriznog štaba da je sigurna da eventualnu odluku o školi preko leta nijedan roditelj neće prihvatiti "sa oduševljenjem", ali da je cilj ove mere zaštita ne samo dece, već čitavih porodica.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.630 ljudi, a preminulo ih je 80.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.