Zdravlje

Virus NEĆE NESTATI: Ako bude drugog talasa epidemije, bićemo SPREMNI

Izvor mondo.rs

Ako se korona virus vrati na jesen ili na zimu, bićemo spremni, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Korona virus će svakako "preživeti" leto, bilo tako što će otići na južnu hemisferu, bilo tako što će se pritajiti u kom ćemo slučaju imati tiho prokužavanje stanovništva, bez izraženih simptomatskih slučajeva bolesti.

"Više puta smo to pričali, jasno je da se razmišlja o tome da se ovaj virus može vratiti na jesen, ne samo na jesen, nego i na zimu. Treba reći da je dosta urađeno na pripremi društva vezano za epidemije, i da će vrlo verovatno u budućnosti i dalje ozbiljno da se radi na tome, jer ovo je bila velika opomena.

O tome se vode razgovori, ali nije bilo nekih planiranja iz prostog razloga što smo još uvek u sred epidemije i prvo treba da izađemo iz ove epidemije, pa da razmišljamo o drugom talasu", rekao je danas član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

Istakao je da je broj respiratora u odnosu na prethodni period "značajno popravljen".

"Mislim da je o tome već dovoljno razmišljano za ovu situaciju i da za drugi talas koji obično bude slabiji nego prvi, mislim da će ovi kapaciteti biti dovoljni.

Videćemo, imaćemo niz podataka koje pripremamo da radimo na njim tokom leta, radiće se jedna epidemiološka studija na reprezentativnom uzorku, imaćemo niz testova koji će u međuvremenu biti urađeni, pa ćemo moći pravilnije da procenjujemo koliko nam je stanovništva imuno, i pratićemo dalje, normalno, i razvoj eventualne vakcine za budućnost", kaže dr Kon.

Vakcina neće doći do jeseni, oko toga se stručnjaci slažu, ali će i o tome lekari imati više znanja nego u ovom trenutku.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.