Nakon što je Predrag Kon bio na ivici da napusti Krizni štab, između ostalog i zbog zahteva "crkvene vlade" da se vernicima dozvoli da ipak budu na službama u crkvama povodom uskršnjih praznika, struka - lekari, epidemiolozi - ponovo su poslali jasnu poruku (koju su, inače, izrekli mnogo puta do sada).

"Stručni stav je jednoglasan i potpuno jasan - bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastanak infekcije predstavlja vizok rizik za zdravlje populacije", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević povodom zahteva Sinoda Srpske pravoslavne crkve, a neposredno nakon što je epidemillog Kon rekao da ga je taj zahtev crkve "duboko pogodio".

Mimo drugih pravoslavnih crkava, recimo Grčke pravoslavne crkve, ili Katoličke crkve, Srpska pravoslavna crkva je čak tražila od vrha vlasti da omogući vernicima da u određeno doba dana (od 5 do 10 ujutru), kada je na snazi policijski čas, ipak dozvoli vernicima da prisustvuju službama. Reč je o nedelji, na Uskrs.

"Svaki dan i nedelja su ključni u ovoj borbi protiv korona virusa... U skladu sa tim treba da se ponašamo. Vaskrs je najradosniji hriščanski praznik i svi mu se radujemo. Ove godine je specifična situacija i izgleda da nam je sada, možda više nego pre, potrebno više vere, volje i snage da se ponašamo tako da sačuvamo i sebe i najbliže. Tu nemamo nikakvih kompromisa i stručno mišljenje je zasnovano na dokazima i vrlo je jasno. Dosta i vere i snage i volje nam je potrebno da sada se kolektivno ponašamo kako je najbolje za nas i naše najmilije", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Imunulog Srđa Janković ponovio je reči svog kolege, pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, koje je izrekao juče: "Ni ja nisam teolog, niko od nas nije, ali ne znam šta je više hrišćanski sada nego štititi bližnjeg svoga od potencijalno smrtonosne bolesti".

IZJAVA KONA: MOLBA SPC NEGIRA SVE NAPORE DA SE SPASI ŽIVOT

IZJAVA ZORANA GOJKOVIĆA