Zdravlje

Stopira se vantelesna oplodnja, čeka se kraj epidemije korona virusa

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Preporuka svetskih stručnjaka je da se intervencije odlože dok ne prođe pandemija.

Vantelesna oplodnja je, prema evropskim i svetskim preporukama, stopirana zbog epidemije korona virusa, kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

On je rekao da su ciklusi, odnosno parovi koji su bili u toku postupka, završeni, a da će proceura biti nastavljena nakon epidemije.

Naveo je da su embrioni dobijeni u tom postupcima zamrznuti.

"Nisu vraćeni u matericu da bismo stopirali ciklus i čekaju lepše vreme kada prođe epidemija", rekao je Stefanović u uključenju za TV Prva.

Kažze da na toj klinici trenutno nema trudnica sumnjivih na korona virus. Pozvao je trudnice da dođu na zakazene preglede, a naveo je i da klinika, naravno, prima i hitne slučajeve.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su zaražene 4.873 osobe, a do sada je zabeležno 99 smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.