Zdravlje

Posle Kona, i hrvatski stručnjak reagovao na izjavu Novaka Đokovića!

Izvor mondo.rs Izvor jutarnji.hr

Posle reakcije dr Predraga Kona na izjavu najboljeg tenisera sveta da je protiv vakcinisanja, reagovao i hrvatski stručnjak!

Izvor: MN Press

Novak Đoković izneo je javno svoj stav – da je protiv vakcinisanja, čime je izazvao brojne komentare u javnosti, a čak mu je i epidemiolog dr Predrag Kon uputio nekoliko reči. Ukratko, poručio mu je da greši i da ubuduće proba da izbegava direktne odgovore na pitanja o vakcinaciji, jer ima ogroman uticaj.

Stav Novaka Đokovića o vakcinaciji prokomentarisao je i direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, za portal jutarnji.hr.

"Novaka Đokovića ne bih komentarisao jer nisam video njegovu izjavu, ali mogu da komentarišem antivakserski pokret. Činjenica je da su utihnuli kada je broj obolelih bio visok, a bilo je za očekivati i da će početi da se javljaju kako broj obolelih opada".

On je istakao da bi vakcina bila najdelotvornija odbrana od korona virusa, na kojem radi ceo svet.

Takođe, Capak je rekao i da smatra da su ovakvi istupi kontraproduktivni, kao i da mogu da nanesu štetu.

"Smatram da je vakcina koja će imati minimalne nuspojave rešenje i da je to najpouzdanija i najbolja zaštita od zaraznih bolesti, što govore i istorijske činjenice o suzbijanju brojnih bolesti i spasavanju velikog broja života", naveo je on za taj portal i upitao one koji su protiv vakcinacije: "Šta biste da vas ujede besan pas, da li biste odbili vakcinu i osudili se na smrt?".

Na kraju, Capak je rekao i "ako tražite moju definiciju vakcine, ona glasi: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a vakcina efikasna i bezbedna".

VAŽNO!

U Srbiji je prema poslednjim informacijama zaraženo 6.630 ljudi, 125 je umrlo, a 870 je do sada izlečeno!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.