Zdravlje

Virus slabi u Srbiji, ali to NE ZNAČI da ne bi trebalo da se štitimo!

Izvor mondo.rs

Član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon o nošenju maski, slabljenju virusa i policijskom času!

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, prof. dr Predrag Kon, rekao je da bi oštre mere trebalo ukinuti za dve nedelje kako bi Srbija počela da se navikava na "život sa koronom".

"Vidimo da virus slabi, opada broj onih koji su na respiratoru, opada broj teških slučajeva. Virus očigledno gubi potencijal i snagu prenošenja, izaziva i sve blaža oboljenja, čak je u velikoj meri i bez simptoma," rekao je on na Prvoj televiziji.

"Ne može da se dogodi da virus ponovo bukne u široj populaciji, može samo da prodre u neki kolektiv, ali više nema snagu da prođe kroz čitavu zajednicu. Spušten je na nivo da više neće imati epidemijski potencijal, što ne znači da ne bi trebalo poštovati preporuke o zaštiti. Rizuik je više desetina puta smanjen nego što je bio, to ne znači da i dalje nećemo preporučivati izbegavanje bliskog kontakta, korišćenje maski kad se priđe nekom na bliže od dva metra i na otvorenom i zatvorenom prostoru, pri ulasku u određene markete i prodavnice, sve će biti na snazi sve dok se ne ugasi virus, ali rizik jeste smanjen više desetina puta," rekao je Kon.

O PUTOVANJIMA ĆE ODLUČIVATI SVAKA ZEMLJA

"Bilo ko, ko bi želeo da putuje u okviru međunarodnog saobraćaja, morao bi da pokaže da nije zarazan, da pruži dokaz za to, ili potvrdu o sprovedenoj vakcinaciji. Time će se baviti i SZO, postojaće međunarodni propisi," rekao je on.

Kon je nedavno rekao da je u razgovoru sa kineskim lekarima saznao da samoizolacija nije toliko efikasna koliko se mislilo, i dodao da ju je i on lično preporučivao, ali da je korona virus nešto o čemu ne znamo dovoljno i nove informacije stižu svakog dana.

"Mi jesmo imali ogromnog neprijatelja, kojeg tada niko nije ni razumeo, tada je bilo važno saopštiti da smo ozbiljno u pripremama, u tom trenutku na osnovu svih dostavljenih podataka, imali smo podatke. To što sam ja lično znao, posledica je toga što se bavim ovim poslom, ne znam da li su drugi razumeli potrebu za zaštitom. Ovo je veliki nauk za budućnost, ja nikoga nisam slagao već prenosio šta su izveštavali drugi. Mislim da sam dobro učinio što nisam iznosio svoje lično mišljenje," rekao je on.

VAŽNO!

U Srbiji, prema poslednjem preseku, ima ukupno 6.890 zaraženih, a preminulo je 130 osoba.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.