Zdravlje

U Urgentnom centru od sada i trijaža zaraženih koronom, evo kako izgleda

Izvor mondo.rs

Za kovid pacijente u Urgentnom centru posebne sobe.

Bez obzira na epidemiju, i bilo koje druge izazove, Urgentni centar radi 24 sata 365 dana godišnje. U poslednjih šest nedelja pregledano je 6.200 pacijenata, od kojih je šest bilo pozitivnih na koronavirus.

"Lekari uregentne medicine su preuzeli glavnu ulogu primarne trijaže, oni ne samo da trijažiraju koje su tegobe kod pacijenata nego i da li su kovid pozitivni", rekao je za RTS Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Prema njegovim rečima, kad neko dođe u Urgentni centra njemu se prvo meri temperatura i ako ima visoku temperaturu, respiratorne smetnje, a ima i druge tegobe, on se uvodi u jednu specifičnu izolaciju gde mu se radi dijagnostika pod punom epidemiološkom opremom.

"Ukoliko stanje zahteva hospitalizaciju, takvi pacijenti se smeštaju u posebne sobe - jedan boks, jedan pacijent. Za takve pacijente postoji jedan skener i posle takvih pacijenata prostorije se svaki put sterilišu", rekao je doktor Ercegovac.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do 22. aprila u 15 časova ukupno zaraženo 7.114 osoba, a 134 su preminule.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.