Zaštitne maske možete da kupite u apoteci – bilo jednokratne ili višekratne, a možete i da ih napravite sami kod kuće. Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, trebalo bi da razmislite i o tome koji ćete materijal upotrebiti.

Kompanija Smart Air je sprovela istraživanje o tome, i tom prilikom su testirali više od 30 različitih materijala – uključujući korpe za brushaltere, jastučnice, pamučne majice, vunu, posteljinu... Cilj je bio da utvrde koji od ovih materijala najbolje štiti od mikročestica, a pritom omogućava protok vazduha da biste ispod maske morali normalno da dišete.

Ovi faktori su veoma važni jer, neki materijali dobro filtriraju, ali vam otežavaju disanje, što baš i nije od pomoći.

Elem, uzimajući u obzir ova dva faktora, stručnjaci su utvrdili da je džins najbolji materijal za maske, zatim slede posteljina, ubrusi, platno.

Ono što treba da imate na umu je da maske od papirnih ubrusa ne mogu da se peru i koriste iznova, već su samo za jednokratnu upotrebu.

Ispostavilo se i da platno debljine od 0,4 do 0,5 milimetara omogućava bolji protok vazduha od hirurške maske, a istovremenu obezbeđuje prilično dobru filtraciju.

Ukoliko pri ruci nemate deblje platno, za pravljenje maske može da vam posluži i obična pamučna majica.

Generalno, ističe se da su prirodni materijali bolji od sintetičkih jer ovi drugi su uglavnom glatki, tako da ne filtriraju čestice kao što to mogu materijali grublje teksture i prirodnih vlakana.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do 22. aprila u 15 časova ukupno zaraženo 7.114 osoba, a 134 su preminule. 

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.