Zdravlje

Novo otkriće: Zašto često MLAĐI PACIJENTI UMIRU OD KORONE?

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Američki lekari su došli do novih saznanja.

Čini se da novi korona virus izaziva iznenadni moždani udar kod osoba u 30-im i 40-im godinama, a koji inače nemaju neko teže hronično oboljenje, otkrio je tim američkih lekara.

Sve je više dokaza da infekcija kovid-19 može da izazove zgrušavanje krvi na, kako stručnjaci kažu, "neobične načine", a moždani udar je jedan od očekivanih posledica ove pojave.

Dr Tomas Oksli, neurohirurg iz ustanove Maunt Sinaj u Njujorku i njegove kolege izneli su detalje o toku lečenja pet osoba, koji su svi bili mlađi od 50 godina i svi su imali ili blage ili nisu imali nikakve simptome kovid-19 infekcije.

"Čini se da virus uzrokuje pojačano zgrušavanje u velikim arterijama, što dovodi do teškog moždanog udara", rekao je Oksli za CNN.

"Naš izveštaj pokazuje da se u poslednje dve nedelje, pojava moždanog udara kod pacijenata mlađih od 50 godina uvećala sedam puta. Većina tih pacijenata nema istoriju bolesti i bili su kod kuće sa blagim simptomima (ili u dva slučaja, bez simptoma) od korone", dodao je.

Ovo otkriće iznenadilo je lekare koji pokušavaju da utvrde zašto kod obolelih od kovid-19 dolazi do iznenadnog zgrušavanja krvi.

Oksli veruje da je razlog što su pacijenti dugo čekali pre nego što su se obratili lekarima kad su primetili simptome. 

"Ćelije mozga umiru kada se zaustavi protok krvi, kada postoji ugrušak. Što ke krvotok duže blokiran, to su veća i oštećenja u mozgu. Brzo lečenje je od vitalnog značaja", kaže Oksli. 

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do 22. aprila u 15 časova ukupno zaraženo 7.114 osoba, a 134 su preminule.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Tagovi