Zdravlje

Evo po čemu se nova kovid bolnica na Karaburmi razlikuje od Sajma, Čaira...

Izvor mondo.rs

Aleksandar Vučić o novoj kovid bolnici na Karaburmi - "nadamo se da nam neće biti potrebna, ali se bojimo da hoće"!

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u četvrtak novu vojnu kovid bolnicu na Karaburmi i rekao da se nada da neće biti potrebna, ali strahuje da hoće i to na jesen, kada se očekuje drugi nalet epidemije korona virusa u Srbiji i svetu.

"Ovo je predivno napravljena bolnica, ima jednu od najvećih šok soba sa 60 kreveta, i perfektno urađene crvene i zelene zone. Za samo 12 dana izvedeni su radovi, dobro smo opremili bolnicu i spremni smo. Nadam se da neće biti potrebna, ali plašim se, kao što i američki imunolog Entoni Fauči kaže, da će nam biti potrebna na jesen i zimu," rekao je Vučić.

On je precizirao i da se nova kovid bolnica razlikuje od privremenih sa velikim brojem ležajeva u činjenici da je opremljena za potpunu intenzivnu negu, za razliku od tih bolnica u koje se smeštaju pacijenti lakše kliničke slike.

"Nije ovo Sajam, ovde su razvučeni gasovi, ovde svako od pacijenata, ako je u toliko teškom stanju, može da bude stavljen na respirator," rekao je on.

"Sve smo spremniji i zadovoljan sam… Nikada niste zapravo zadovoljni, uvek tražite bolje, ali jesam zadovoljan činjenicom da smo pokazali da možemo da napravimo bolnicu u veoma kratkom roku. Proizvodićemo i rukavice, ljudi će biti još sigurniji, imaće više poverenja u zdravstveni sistem. Od ponedeljka ćemo imati kapacitet za proizvodnju 100.000 hirurških maski, pravićemo rezervu od više miliona za sledeću priliku. Nadam se da nas u narednim danima neće negativno iznenaditi neke velike stvari. Po jutrošnjim rezultatima, smiruje se polako epidemija i na to je veoma uticao duži policijski čas," rekao je on.