Zdravlje

Kako sam PRELEŽALA korona virus kod kuće - DVE STVARI su pomogle!

Autor Maja Gašić

Iskustvo žene koju su lekari poslali kući sa dijagnozom "najverovatnije zaraza virusom kovid-19".

O tome da li je moguće preležati korona virus a da i niste svesni da ste bili zaraženi, već smo pisali.

Stručnjaci upozoravaju da je veoma važno reagovati na prve simptome infekcije, kako se bolest ne bi pogoršala i dovela do mnogo težih posledica, pa čak i fatalnih kao što smo, nažalost, imali prilike da vidimo.

Tako je postupila i jedna Amerikanka, na prve simptome infekcije, uputola se kod lekara. Ovo je njena priča. 

Kejti Brajant se skoro mesec dana provela u izolaciji, kuću je napuštala samo kad je bilo neophodno da ode do prodavnice, a i kad je izlazila, nije to činila bez maske i rukavica. 

Međutim, pre nekog vremena je počela da se oseća loše, simptomi siu ličili na korona virus - uporni kašalj i temperatura.

Kad su se simptomi pogoršali i počela otežano da diše, obratila se lekaru koji ju je uputio u bolnicu.

"Lekarka Hitne pomoći rekla je da je to najverovatnije korona", opisala je svoju situaciju na društvenim mrežema.

Međutim, kako simptomi nisu smatrani alarmantnim, poslali su je na kućno lečenje u samoizolaciji dok joj se stanje ne poboljša, uz savet da se ako dođe do pogoršanja - ako joj usne poplave - obavezno vrati u bolnicu. 

Slomljena od bolesti, Kejti se vratila kući, čekajući da simptomi prođu sami od sebe. Kako je negde pročitala da određeni položaj tela pomaže kod otežanog disanja, primenila je savet. 

"Dve stvari su mi zapravo pomogle da se izlečim - ležanje na stomaku i redovno uzimanje toplog čaja", napisala je na društvenim mrežama, dodavši da njena klinička slika ipak nije bile teška i da bi svakako svako ko pomisli da je bolestan trebalo da se obrati lekaru i postupa prema njegovim uputstvima.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je do 22. aprila u 15 časova ukupno zaraženo 7.114 osoba, a 134 su preminule.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.