Zdravlje

Još 6 divljih mačaka zaraženo koronom, a podložne i domaće mačke!

Izvor mondo.rs

Ukupno 7 tigrova i lavova testirano je pozitivno na korona virus u zoološkom vrtu u Njujorku.

Nakon što je utvrđeno da je jedan tigar zaražen korona virusom, novi testovi pokazali su da je još 6 divljih mačaka zaraženo ovom infekcijom.

Još tri tigra i tri afrička lava pokazivala su simptome infekcije, nakon što je utvrđeno da je četvorogodišnja tigrica Nadija pozitivna na korona virus COVID-19. Potom su testirane i ostale divlje mačke i rezultati su bili pozitivni. Uprava zoološkog vrta u Bronksu navela je da su sve divlje životinje kašljale.

Još jedan tigar, koji nije pokazivao nikakve simptome je testiran i njegov rezultat je bio pozitivan.

Zoološki vrt je ranije saopštio da su životinje zaražene od jednog od čuvara koji je imao infekciju, ali nije pokazivao simptome.

Sve životinje su sada dobro, navela je uprava zoološkog vrta, imaju apetit i ne kašlju toliko.

U međuvremenu, objavljena je još jedna studija, koja pokazuje da i domaće mačke mogu da budu zaražene i da pokazuju simptome korona virusa.

Dve mačke, kućni ljubimci u državi Njujork, bile su pozitivne na testu na koronu, nakon što su pokazale blage respiratorne tegobe, saopštili su Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dve mačke nisu bile kod iste porodice. Nije potvrđeno da je iko od ljudi koji su živeli sa prvom mačkom bolestan od korona virusa, pa se smatra da ga je mačka dobila od člana domaćinstva koji je bio bez simptoma ili od nekoga izvan njihove kuće.

CDC i USDA pozvali su ljude da ne napuštaju svoje ljubimce, jer, kako je istaknuto, "nema dokaza da kućni ljubimci imaju ulogu u širenju virusa u SAD". Umesto toga, oni preporučuju držanje mačaka u zatvorenim prostorima gde je to moguće.