Zdravlje

Dr Kon: U Srbiji se virus smiruje, ali globalno PANDEMIJA se tek ZAHUKTAVA

Izvor mondo.rs

Ohrabrujući rezultati i danas. Virus se u Srbiji smiruje, ali globalno pandemija tek počinje da se zahuktava, jer prelazi na južnu hemisferu... Evo da li prerano popuštamo mere.

Ovaj trend opadanja broja zaraženih u odnosu na broj testiranih građana je posledica mera koje su sprovedene, "i to je ono što nam daje motiv da u takvom tempu nastavljamo i dalje", rekao je danas pokrajinski sekreatar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

"Ovaj trend je posledica svega što se događalo, mera koje su sprovedene i to je ono što nam daje motiv da u takvom tempu nastavimo i dalje", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Ovi ohrabrujući rezultati su "rezultati od pre 10 dana, a kakvi će biti rezultati za 10 dana zavisiće od toga kako se ponašamo danas", kaže dr Kon.

"Rezultati pokazuju da mi izlazimo iz ove situacije, treba biti otvoren i vrlo jasan. Ekscesi koji su bili mogući, sve su manje mogući, i čak i ako se dogode, teško da mogu da izazovu posledice koje su mogli da izazovu do sada."

Ali, nema opuštanja...

"Mi smo prema nekim shvatanjima tek na početku pandemije na globalnom nivou, koja prelazi na južnu hemisferu gde je zdravstveni sistem slabije razvijen i tamo će napraviti ozbiljne probleme, to možemo da zaključimo na osnovu iskustava dosadašnjih, iz zdravstvenih sistema koji su mnogo razvijeniji", kaže dr Kon.

"Povraćaj virusa na zapadnu hemisferu je izvestan i jasno je da se o tome razmišlja kada izađemo iz ove epidemijske situacije, moramo da zadržimo i kapacitete i spremnost da reagujemo brzo."

Dr Kon smatra da mere ne popuštamo pre vremena.

"Kao što smo pravovremeno ušli u stroge mere, pravovremeno i sa svešću se vraćamo u normalan život i to će trajati, neće se preseći odjednom i početi da se živi normalno. 

Mi izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa, i u naredne dve nedelje otprilike očekujemo da će biti samo pojedinačnih slučajeva otkrivanja bolesti. Nadzor je sve bolji, a aktivnost virusa se spušta što vidimo na osnovu rezultata, sad je oko 6% pozitivnih, a kad bude oko 5%, to je ono što priželjkujemo."

U zavisnosti od sitacije koja će biti sve bolja i bolja, to jasno pokazuju brojevi, donosiće se odluke o daljem popuštanju mera, kaže dr Kon.

"Opasno bi bilo samo da importujemo slučajeve, i važno je da se napravi dobra strategija za otvaranje granica. Sama pandemija će se odjaviti samo kad je odjavi SZO, a proglašena epidemija i dalje će biti na snazi sa svim pratećim merama, koje proglašenje epidemije podrazumeva, do tog trenutka", rekao je on.

NEŠTO NEŠTO

Pratite obraćanje članova Kriznog štaba na našem portalu.

VAŽNO!

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.