Zdravlje

Ko će MORATI DA SE VAKCINIŠE protiv korone kada jednog dana bude dostupna?

Izvor mondo.rs

Pitanje koje ne bi trebalo da nas muči, bar u narednih godinu dana. Ali, saznajte!

Stručnjaci su u Srbiji su jednoglasni da će za pouzdanu vakcinu protiv korona virusa COVID-19 (ako vakcina protiv virusa uopšte može da se "napravi"), sigurno morati da prođe još najmanje godinu dana.

Najpre, pitanje je u kojim su fazama sadašnja ispitivanja i testiranja u pojedinim zemljama (nije zgoreg podsetiti sa Kinezi ni dan-danas nisu uspeli da "izmisle" vakcinu protiv SARS-a), a i to je, sasvim sigurno, veoma dug proces da bi se sa velikom sigurnošću moglo reći - "TO JE TO! Ovo je ta vakcina".

Pitanje vakcine i vakcinacije protiv korona virusa u centru je pažnje, pre svega nakon što je o tome govorio najbolji teniser sveta Novak Đoković, a potom mu odgovorio epidemiolog Predrag Kon da ne bi trebalo da govori o stvarima o kojima se ne razume, pogotovo što "mnogo greši".

O vakcini je u četvrtak govorio imunolog Srđa Janković, a danas je epidemiolog Predrag Kon bio upitan ko će morati da se vakciniše, odnosno da li će vakcinacija biti obavezna za sve.

"Neće morati svi da se vakcinišu. Procena će biti doneta na osnovu situacije, kada vakcina bude dostupna, na proceni imuniteta, istraživanja. Ali, vakcina će biti dostupna tek za godinu dana, u najboljem slučaju. Možda će nekima, ne nama, biti dostupna i ranije, do kraja godine, ali sam skeptičan", rekao je najpre Kon.

Dodao je da će vakcinisanje najpre ići ka najosetljivijim - starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

"Za ostale, zavisiće od planiranih putovanja, verujem da će tu postojati neke obaveze, pre svega međunarodne. Mi ćemo kao zemlja imati pravo da tražimo da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju odgovarajuće testove ", rekao je Kon.

Naglasio je da će za vakcinisanje, odnosno o tome ko treba da se vakciniše, biti konsultovani upravo podaci koji sada postoje o korona virusu, dakle na osnovu testova zaraženih, razvoja simptoma i bolesti.

"Vakcinacija se preporučuje i onima koji su u okruženju onih koji svakako treba da se vakcinišu, dakle, onih iz najrizičnijih grupa, ali otom-potom, to je još dosta daleko", dodao je Kon.