Zdravlje

U pripremi REVOLUCIONARNI test na korona virus!

Izvor Tanjug

Test koji razvijaju američki naučnici mogao bi da utvrdi ko ima koronu i PRE nego što postane zarazan!

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test za korona virus koji bi potencijalno mogao da identifikuje nosioce pre nego što postanu zarazni i nastave da šire bolest, piše Gardijan.

Test bi, prenosi taj list, bio prava revolucija jer bi otkrivao prisustvo virusa brže nego do sada i pre nego što nosilac postane zarazan!

To bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv smrtonosne bolesti, a koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći da otkriju prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije, odnosno pre nego što ljudi pokažu simptome i nekoliko dana pre nego što se smatra da je nosilac sposoban da proširi virus na druge.

To je takođe oko četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu da otkriju prisustvo virusa.

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu bacila ili trovanja hemikalijama u hemijskom ratovanju.

Istraživanje je brzo preusmereno kada je izbila pandemija, a očekuje se da cće novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u roku od nedelju dana.

Ukoliko dobije odobrenje FDA, ovaj koncept testiranja popunio bi "dijagnostički jaz" i potpuno "izmenio igru", poboljšavajući efikasnost programa testiranja i pracćenja, dok vlade širom sveta ublažavaju mere, kažu iz Darpa.