Zdravlje

Novosađanka ŠEST PUTA pozitivna na koronu - kako je to moguće?

Izvor mondo.rs Izvor Telegraf

Devojka stara 25 godina šest puta je bila pozitivna na testu za koronu, evo šta kažu njeni lekari!

Devojka iz Novog Sada ŠEST puta je bila pozitivna na korona virus, potvrdila je njena majka A. P. ali i PR služba Kliničkog centra Vojvodine.

Novosađanka stara 25 godina prvi put je dobila temperaturu krajem marta, desetak dana joj je bilo loše uprkos terapiji antibioticima, i onda je 3. aprila potvrđeno da ima koronu. Tri dana kasnije smeštena je na novosadski Sajam, ispričala je njena majka za "Telegraf".

Njena majka, A. P. rekla je za taj portal da kćerka ima i insulinsku rezistenciju, kao i da na Sajmu nije primala nikakvu terapiju, jer je imala lakšu kliničku sliku i osećala se dobro. Nema, kaže njena majka, nikakve zamerke na boravak u privremenoj bolnici. Njena majka obratila se medijima i javnosti sa pitanjem da li je moguće da se korona virus toliko dugo zadrži u organizmu, jer je njena kćerka testirana čak šest puta i rezultat je svaki put bio pozitivan.

"Kako je to punih pet nedelja od početka bolesti, i šest puta je bila pozitivna, interesovalo me je da li je normalano da toliki vremenski period virus bude prisutan u organizmu, da li može da se iskomplikuje stanje, da li je potrebno neko dodatno ispitivanje, da li ima još takvih pacijenata i koliko, uopšte, virus može da bude u organizmu," kaže ova zabrinuta majka.

U KCV je za taj portal potvrđeno da je devojka stara 25 godina testirana više puta, i da će biti puštena kući jer je sedmog puta test bio negativan.

"Za potvrdu dijagnoze KOVID 19 infekcije, koristi se takozvani PCR test, za koji se uzima bris nosa i ždrela, i koji vrlo brzo i vrlo uspešno detektuje akutnu infekciju. Radi se o vrlo osetljivom i specifičnom testu na prisustvo ovog virusa. Kada je Covid 19 virusna infekcija u pitanju, moguća je dugotrajna pozitivnost kod određenog broja pacijenata. Za konkretnu pacijentkinju, konsultovan je lekarski tim, koji pacijentkinju vodi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu, i u četvrtak je ponovljen bris," rekli su za taj portal u PR službi KCV.

"Otpust će biti sproveden čim epidemiološka služba na osnovu nalaza brisa - negativan nalaz i lekarski tim procene da ne postoji nikakav rizik po zdravlje pacijenta od okoline, kao i da pacijent više nije izvor širenja zaraze," rekli su iz PR službe KC Vojvodine.