Zdravlje

Zatvaraju se kovid bolnice u Nišu, a evo kako je izgledao boravak u njima

Izvor mondo.rs Izvor rts

Prvo je zatvorena hala "Čair", a potom...

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Posle zatvaranja hale Čair i učeničkog doma, ni za trećom privremenom bolnicom u Nišu, Studentskim domom kod Medicinskog fakulteta, više nema potrebe. Preostalih četrdeset pacijenata sa lakšim simptomima biće prebačeni u Institut Niška Banja. Hala Čair i dalje je u stanju pripravnosti.

U iščekivanju rezultata testova,oni koji borave u Studentskom domu su nestrpljivi. Nije prijatno suočiti se sa virusom, iako nemate izražene simptome.

Možda će vas zanimati

"Niko nije navikao da bude zatvoren, ja sam po profesiji prosvetni radnik vrlo sam aktivna, vrlo mi ovo smeta i ja mislim na nervnoj bazi počinjem da se gušim već. Testirana sam 27. tada sam bila pozitivna, testirana sam u ponedeljak i tada sam bila pozitivna," kaže Violeta Milosavljević iz Niša.

Pacijenti su se, ipak najviše, žale na higijenu. Doktor Saša Živić,zadužen za privremene bolnice, kaže da je bilo teško suočavati se sa mnogim izazovima.

"U jednom trenutku mi smo imali u 4 privremene bolnice i 804 pacijenta, 304 je bilo u jednom trenutku, baš na Vaskrs, smešteno u hali Čair. Treba nahraniti te ljude, ali treba posle toga odneti nešto što se ne priča, odneti smeće koje se napravi, " kaže Saša Živić, rukovodilac privremenih bolnica.

Hrana se posluživala u priboru za jednokratnu upotrebu koji je automatski postajao infektivni otpad, o jelovniku su brinuli lekari Instituta za javno zdravlje, a pripremao je Studentski centar.

Rade Rajković, direktor Studenstskog centra u Nišu:"Imali smo dovoljno resursa i kapaciteta, zahtevno jeste bilo, studentski centar je izbacio nešto više od 74.000 obroka od 15. marta do današnjeg dana."

Više od 1500 ljudi prošlo je kroz niške privremene bolnice, najveći broj njih bio je iz Niša, ali i iz mnogih drugih gradova sa juga i jugoistoka zemlje.

Situacija u Nišu i okolini, iako povoljnija, i dalje se budno prati.

"Kulina je za sada pod kontrolom, karantin u karantinu. Pre dva dana je grupa radnika, koja je bila jako dugo u karantinu sa korisnicima, izašla iz doma, a ušla je nova grupa radnika. Nadamo se da će to biti i sa Gerontološkim centrom u Nišu. Polako,ali sigurno, privodimo pandemiju kraju," kaže načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Posle ukidanja vanrednog stanja sprovodjenje niza mera za različite oblasti svakodnevnog života kontrolisaće gradske i republičke inspekcije.